Fogszabályozás

Legyen szó akár az első fogacskák megjelenéséről vagy akár maradófogak fogszabályzásáról, gyerkőcöd nálunk a legjobb kezekben van!

Mosolyogj!
IMG_6649

Mikor érdemes elkezdeni a fogszabályozást?

A fogszabályozást akkor érdemes elkezdeni, ha a fogak helytelenül állnak vagy az állcsontok nem megfelelően fejlődtek. Már egészen pici kortól is lehet úgynevezett trainer fogszabályzót alkalmazni, amikor még csak tejfogak vannak a szájban. Ez a készülék segít a rossz szokásokról való leszokásban pl. ujjszopás, évekig tartó cumizás, és egyéb parafunkciók felszámolásában, mint a szájlégzés, rendellenes nyelési formák, fogcsikorgatás.

Amikor a gyermekek szájában tej-, illetve maradófogak vegyesen találhatók (jellemzően 6-12 éves kor között), általában kivehető fogszabályozó készüléket alkalmazunk. Rögzített fogszabályzót akkor használunk, amikor a maradófogak már mind elfoglalták helyüket a szájüregben.

Miért fontos a fogszabályozás gyerekeknek?

A rendellenes fogazat és állkapocs az esztétikai problémákon túl állkapocsízületi panaszokat is okozhat, továbbá felelős lehet a helytelen hangképzésért és pszichés problémákért is. Az időben elkezdett fogszabályozó kezelés helyreállíthatja az arc esztétikáját, valamint lehetővé teszi a helyes rágást, beszédet.

IMG_6643
IMG_6335

Fogszabályozás előtt

A fogszabályozó kezelés előfeltétele a megfelelő szájhigiénia, valamint az ép, szuvasodás-mentes fogazat. Emiatt sokszor a terápia megkezdése előtt szükséges lehet egyéb fogászati kezelések elvégzése is.

Fogszabályozó fajták

Többféle készülék közül lehet választani. Léteznek kivehető éjszakai, illetve rögzített fogszabályozó készülékek. A rögzített fogszabályozók esetében a hagyományos fém típust könnyebb tisztítani, így a megfelelő szájhigiénia fenntartása is egyszerűbb. Ezen kívül az úgynevezett önligírozó esztétikus fogszabályozó készülék is rendelkezésre áll, amellyel lerövidíthető a kezelés időtartama. Ezen kívül rendelőnkben lehetőségük van esztétikus, láthatatlan vagy átlátszó fogszabályozónak hívott porcelán készüléket is választani.

A fogszabályozás menete

A kezelés elkezdését követően, a készülék típusától függően 4-6 hetente kell megjelenniük aktiváláson, a terápia teljes időtartama pedig jellemzően 2-2,5 évig tart. A fogszabályozó szakorvos minden egyes esetet kiértékel, tervet készít, és egyénre szabottan a lehető legoptimálisabb terápiát indítja el, így a készülék kiválasztása, a kontrollvizsgálatok gyakorisága, valamint a kezelés időtartama is az egyéni esetektől függ.

IMG_6319
Kedvcsináló
Kedvcsináló

Erdélyi Mónika kislánya is nálunk kapott fogszabályozót

Ebben

az életkorban érdemes elhozni kismanódat